Новини / Новини нерухомості

Як правильно вибрати в оренду квартиру

Вибір квартири для довготривалої оренди з допомогою ріелтора. Поради відносно того, як правильно укладати договір та прописувати у ньому всі умови.

Довготривала оренда квартири: що потрібно знати, щоб вибрати ідеальний варіант

   На жаль, у сьогоднішніх реаліях далеко не кожна людина в Україні може купити власне житло. Окрім цього існує певна категорія людей, які не бажають прив'язуватись до одного місця в силу власного бажання, чи особливостей своєї професії. Саме в таких випадках виникає потреба зняти квартиру на довготривалий час. Щоб ваш вибір не приніс розчарування у майбутньому, потрібно підходити до нього зважено і враховувати всі нюанси.

Де шукати квартиру?

 оренда квартири  Якщо ви живете у невеликому містечку, то знайти зйомне житло буде неважко, адже його можуть порадити близькі знайомі чи колеги по роботі. Та що ж робити, коли ви мешканець міста-мільйонника і вас цікавить, наприклад, оренда квартир у Львові? У цьому випадку є резон звернутись до ріелтора, який зможе запропонувати вам різні варіанти, виходячи з ваших побажань. Це особливо актуально у великих містах, адже тут майже усі ринкові пропозиції надходять не від безпосередніх власників, а від посередників. Вибираючи ріелтора, перш за все звертайте увагу на його репутацію та досвід, адже сьогодні у цій сфері працює чимало шахраїв. Надавайте фахівцю повну інформацію про свої бажання:

  • кількість кімнат в квартирі, їх розмір і планування;

  • поверх, на якому повинна знаходитись квартира;

  • наявність або відсутність меблів, техніки тощо;

  • розташування будинку;

  • бажаний район міста.

Всі ці дані значно звузять коло пошуку та допоможуть віднайти найбільш підходящі варіанти.

Огляд квартири і знайомство з власником

   Якщо ваші пошуки завершились і ви зупинились на певному варіанті, обов'язково проведіть детальний огляд майбутнього житла. Як правило, ця процедура проходить у компанії ріелтора та орендодавця. Не соромтесь добре оглянути усі закутки, перевірити справність сантехніки і технічних приладів, оцініть наявний ремонт. Обов'язково поцікавтесь, які люди будуть вашими сусідами.

   При знайомстві з власником квартири попросіть у нього показати документи. Це дуже важливо, адже завжди є ризик зустріти шахрая. Також не забудьте взяти з собою аналогічну документацію.

Договір — найважливіший документ

   Навіть якщо ваше знайомство з квартирою та її власником пройшло вдало, не забувайте про те, що ваші відносини з орендодавцем потрібно законодавчо оформити. З цією метою найчастіше укладають договір про оренду квартири. Він являє собою документ, у якому чітко прописана вартість житла, оптимальний термін для щомісячної оплати та інші важливі питання. Необхідно звернути увагу на один із найважливіших моментів — за яких умов і протягом якого часу орендодавець може виселити винаймача квартири. Адже дуже часто бувають такі ситуації, коли власник ініціює виселення орендаря і вимагає зробити це якнайшвидше. Також добре вказати термін, через який орендна плата може бути переглянута, щоб її зміна не застала орендаря зненацька. Ще один важливий пункт — ремонт квартири. Обов’язково з’ясуйте із власником, за чий кошт буде відбуватись заміна лампочок та інша дрібна поточна робота у квартирі. Часто орендодавці включають ці витрати у орендну плату, але частина з них бажають здійснювати ремонт самостійно.

   Документ про оренду вступає в дію після того, як всі сторони його прочитали, заповнили і завірили. Лише після цього здійснюється перша оплата за оренду згідно розміру, який визначений у самому договорі.