Новини / Новини нерухомості

Прогноз на ціни на квартири в 2017 році

З початком року головні експерти країни поділились з українцями своїми прогнозами на рахунок того, яких змін слід очікувати на ринку нерухомості. Причому проаналізували вони цінову політику як первинного, так і вторинного житла.

Ціни на квартири у 2017 році: аналітика та прогнози від фахівців

 
    З початком року головні експерти країни поділились з українцями своїми прогнозами на рахунок того, яких змін слід очікувати на ринку нерухомості. Причому проаналізували вони цінову політику як первинного, так і вторинного житла.

Ринок вторинних квартир: подорожчання чи здешевлення?

Ціни на квартири у 2017    Що стосується вторинного житла, то тут прогнози фахівців розділились. Одні вважають, що такі квартири   протягом 2017 року будуть дорожчати. Такої думки дотримується Андрій Гусельников, який виконує обов’язки віце-президента Ліги експертів України. Він наводить дані про те, що зараз спостерігається певна стабільність цін вторинного житла, які коливаються в межах 0, 1- 0, 5 %, хоча минулого року у цьому сегменті спостерігалось деяке здешевлення. До прикладу, у Києві за 2016 рік вартість квартир такого виду зменшилась на 12 % і на даний момент складає в середньому 1114 доларів за квадратний метр. Тому логічно у цьому році чекати на пожвавлення ринку і зростання цін.
Дещо іншої думки дотримується Олександр Рубанов — очільник однієї відомої консалтингової компанії.  На його думку, ринок вторинного житла перебуває у стагнації. Відсутність державної підтримки, підвищення вартості комунальних послуг та загальне зубожіння населення лише поглиблюють цей стан. Тому на даний час варто очікувати на здешевлення квадратного метра. Його ціна зменшиться приблизно на 10-15 %. При цьому чим старіша квартира, тим стрімкіше вона буде падати у ціні.

Чого очікувати на ринку первинного житла?

     Більшість провідних українських експертів, а саме Михайло Артюхов, Сергій Костецький сходяться на думці, що істотних змін стан ринку первинного житла у 2017 році не зазнає. Як і кілька попередніх років, найбільшим попитом буде користуватись житло економ-класу. Такі квартири будуть займати близько 90 % усього ринку нерухомості.
    Як стверджують аналітики, у 2017 р. українці найчастіше вкладатимуть свої кошти в так звані малометражки — квартири невеликої площі, але з ремонтом та меблями. Тому експерти радять інвестувати саме у таке будівництво.
    Як свідчить статистика, не зважаючи на складний економічний стан у державі, обсяги продажу житла залишаються на рівні попередніх років. Хоча деякі фахівці вважають, що ці дане не зовсім точні, адже в реєстр потрапляють тільки ті випадки, коли квартира уже повністю оплачена і здана в оренду.
    Що стосується вартості житла, то більшість фахівців схильні вважати, що вона у 2017 р. році залишатиметься стабільною. Причину треба шукати перш за все у проблемах з іпотечним кредитуванням, точніше практично з повною його відсутністю. Натомість прогностичні дані від Київміськбуду абсолютно інші. Його аналітики стверджують, що в поточному році нам слід очікувати на зростання вартості квартир на первинному ринку.  В даному випадку подорожчання викликане збільшенням фінансових витрат на будівництво, а також постійним збільшенням ціни на енергоносії. Окрім того, ситуацію формує попит, адже нові квартири популярності не втрачають, а сучасні покупці більш вимогливі до якості самого будівництва.