Новини / Новини нерухомості

готель “Жорж”

Розповідь про історію заснування готелю “Жорж” у Львові, особливості його архітектури та найвидатніших гостей.

Найвідоміші будівлі Львова: готель “Жорж”

    Готель ЖоржЛьвів — це місто, яке причаровує кожного, хто його відвідає. Прогулянка по старих вуличках наче переносить у минулі століття. Велика заслуга в цьому належить старовинним будівлям, яких у нашому місті вдосталь. Готель “Жорж” належить саме до таких будинків. Його стіни й сьогодні приймають найпочесніших гостей, а купити квартиру у Львові неподалік цього закладу вважається дуже престижно. Але мало хто знає, що цей заклад, а точніше його архітектура, свого часу піддавались нищівній критиці.

Як все починалось

    Ще на самому початку 19 ст. готелю “Жорж” не існувало. Але на його місці стояв інший готель з рестораном всередині під назвою “Під трьома гаками”. Він користувався у львів'ян і гостей міста шаленою популярністю. Готель ЖоржНевдовзі його переназвали, після чого він перейшов у власність баварця Жоржа Гоффмана. Пан Гоффман був досить талановитим підприємцем і любив ризик. Тому, все розрахувавши, вирішив зробити кардинальну перебудову. Точніше кажучи, старий готель практично повністю розібрали, а на його місці звели нову споруду. Проект цього будівництва підготувала відома у ті часи архітектурна спілка Гельмера и Фельнера.

    Через три роки, у 1901 році новий величний готель із вивіскою “Жорж” постав у самому центрі Львова. Та грандіозна будівля далеко не у всіх викликала захват. Зокрема, провідні критики того часу дорікали готелю відсутністю архітектурної вартості та стилістичної єдності. Але, як бачимо, часи суттєво змінились. І сьогодні готель “Жорж” вважається справжньою окрасою міста Лева, а його культурна цінність ні у кого більше не викликає сумнівів.

Готель “Жорж”: інтер'єр та екстер'єр

    Готель ЖоржБудівля готелю “Жорж” приваблює перш за все багатим та вишуканим оздобленням фасаду. Готель прикрашають неперевершені скульптури, як зображають чотири частини світу: Африку, Азію, Америку та Європу. На фронтоні фасаду надзвичайно красива ліпнина фігури покровителя готелю Святого Георгія.

    В інтер'єрі готелю знайшли своє віддзеркалення перші спробі сецесії. До сьогоднішніх днів дожили мармурові сходи, витончена ліпнина на першому поверсі та кілька керамічних камінів. У номерах, на жаль, згадок про минулі віки не залишилось.

“Жорж” — візитна картка Львова

    Готель ЖоржГотель “Жорж” у всі століття свого існування приймав найбільш почесних та відомих гостей. Саме такими особистостями були: Оноре де Бальзак, Жан Поль Сартр, Ференц Ліст, Моріс Равель та багато інших. Не змінився високий статус готелю і у радянський період. У ці часи його називали “Інтуристом”. Це означало, що саме тут поселялись усі високопосадовці та гості з іноземних країн. І до сьогодні туристи, яких не цікавить оренда квартири у Львові, вибирають цей заклад для свого тимчасового перебування у нашому місті. Проживання у готелі підкуповує не тільки комфортом, а й близькістю історичного центру міста та особливою атмосферою.